Phone icon0700 16 166 arrow down
Phone
0700 16 166

За територията на България

World
+359 700 16 166

Номер за връзка от чужбина

Health
0700 11 555

Здравна линия

Mail
clients@dzi.bg

Имейл за връзка

EN
KBC logo

Връзка с нас

Връзка с нас

Phone
0700 16 166

За територията на България

International number
+359 700 16 166

Номер за връзка от чужбина

Health care
0700 11 555

Здравна линия

Mail
clients@dzi.bg

Имейл за връзка

Офиси и центрове

Офиси и центрове


Помощ при щета

При здравен проблем

EN

Oнлайн застраховки. Сигурни ли са онлайн услугите?

20 септември 2022



Oнлайн застраховки. Сигурни ли са онлайн услугите?

Финансовите онлайн услуги могат да Ви помогнат да спестите време. Но как можете да сте спокойни, че имате пълната сигурност? Отговорът на този въпрос ще научите в следващите редове.

Какво представляват онлайн застраховките?


Онлайн застраховките в основата си са като всяка друга застраховка. Разликата е, че всичко се случва в дигитална среда. Това Ви позволява да заявите полица, където и да сте и по всяко време. След избор на пакет получавате оферта и плащате, след което се идентифицирате с помощта на квалифициран електронен подпис и накрая получавате полицата си по електронен път, за да имате достъп до нея във всеки момент.

 

Дигитализацията на тези процеси Ви осигурява две основни предимства:

  1. Възможност да огледате предоставената Ви информация, да направите справка за термините и да се консултирате със специалисти, на които имате доверие.
  2. Плащате вноски, заявявате и проверявате щети ОНЛАЙН.


Какво е квалифицирания електронен подпис (КЕП)?


Квалифицираният електронен подпис има силата на саморъчно положен подпис, но в дигитална среда. Той осигурява достоверност на подписаните електронни документи. Подписаният документ остава такъв без значение от носителя, на който го съхранявате и дали го изпращате по електронна поща или го достъпвате през Интернет.

Чрез този подпис можете да се идентифицирате като автор на електронния документ, да се съгласявате със съдържанието на документа или да защитавате документа от последващи промени.

 

Една от основните и най-ключови характеристики на КЕП е високото ниво на сигурност. За да спази най-високите изисквания за сигурност, характерни и за другите високорискови системи, БОРИКА АД използва алгоритми за двуфакторна автентикация, защита на мобилно приложение и създаване на подпис от разстояние. Всички тези алгоритми се използват в редица страни от ЕС и гарантират потребителската сигурност в онлайн среда.

Предимства на облачния КЕП


Облачният КЕП има редица предимства пред смарт картата. Най-важните две са по-лесно използване на технологията от крайни потребители и по-добра ценова ефективност.

Удобна и лесна употреба

Основното предимство, което привлича все повече потребители към КЕП, е улесненото използване. Изисква се само двуфакторен механизъм за автентификация и Интернет свързаност.

Ценова ефективност

Не е за подценяване ценова ефективност на КЕП пред смарт картите. Чрез електронния подпис не е нужно да закупувате хардуер като:

- смарт карта;

- четец на смарт карта.

 

Тази технология елиминира нуждата от смарт карти и карточетци и от специфичен софтуер и неговата поддръжка.

Съвети при извършване на онлайн плащания

Сигурността на онлайн плащанията зависи и от Вас. За да се защитите от измами и кражба на самоличност, е важно да вземете предвид следните няколко ключови съвета:

  1. Подбирайте сайтовете, в които оставяте информация за разплащания.
  2. Избягвайте свободни и обществени Wi-Fi мрежи при плащания с карта.
  3. Проверете дали антивирусната програма на Вашето устройство е активна.
  4. Не предоставяйте личната си карта на свои близки, роднини или приятели.
  5. Сменяйте редовно паролите си и не използвайте еднакви или лесни за отгатване пароли при регистрация в интернет сайтове.
  6. Не запаметявайте картовите си данни в сайтове, в които плащате.
  7. Преди да заплатите стоки или услуги в интернет, проверете репутацията на сайта и търговеца в независими блогове и форуми.
  8. Не приемайте автоматично общите условия на сайта при регистрация и винаги ги преглеждайте преди извършване на онлайн плащане.
  9. Преглеждайте месечното си извлечение за извършените с картата Ви плащания и при необходимост се свържете с банката за съдействие.
Обратно към всички новини