Phone icon0700 16 166 arrow down
Phone
0700 16 166

За територията на България

World
+359 700 16 166

Номер за връзка от чужбина

Health
0700 11 555

Здравна линия

Mail
clients@dzi.bg

Имейл за връзка

EN
KBC logo

Връзка с нас

Връзка с нас

Phone
0700 16 166

За територията на България

International number
+359 700 16 166

Номер за връзка от чужбина

Health care
0700 11 555

Здравна линия

Mail
clients@dzi.bg

Имейл за връзка

Офиси и центрове

Офиси и центрове


Помощ при щета

При здравен проблем

EN

KBC Груп придобива пенсионноосигурителния и животозастрахователен бизнес на NN в България

11 февруари 2021

  • Белгийската KBC Груп и базираната в Холандия NN Group постигнаха споразумение ДЗИ Животозастраховане, част от белгийската банково-застрахователна група, да придобие всички акции от NN Пенсионно осигуряване и всички активи и пасиви от NN Животозастраховане
  • Сделката подлежи на регулаторно одобрение и се очаква да бъде финализирана в хода на 2021 г.

 

Придобиването на пенсионния и животозастрахователния бизнес на NN в България позволява на КВС Груп в България, която присъства в страната с ОББ, ДЗИ, ОББ Интерлийз и други дъщерни дружества, да разшири още повече богатата си палитра от банково-застрахователни предложения към клиентите, като я допълни с висококачествени пенсионноосигурителни продукти, като в същото време предостави допълнителни възможности за кръстосани продажби на банкови и общозастрахователни продукти чрез подхода за единна точка на продажба.

 

Достигнатото споразумение ще позволи на ДЗИ да увеличи допълнително дела си от животозастрахователния пазар в България посредством редица традиционни животозастрахователни продукти и такива с инвестиционен характер, затвърждавайки лидерската си позиция на пазара. В допълнение дистрибуционната мощ на цялата КВС Груп в България ще бъде подсилена благодарение на мрежата на NN, състояща се от 300 обвързани застрахователни агенти в основните градове в страната.

 

NN България развива своя пенсионноосигурителен и животозастрахователен бизнес от стъпването си на пазара през 2001 г. Тя има 138 служители и се гордее с клиентска база от над 400 000 физически лица и 400 корпоративни дружества, както и приблизително 1 млрд. евро в активи под управление.

 

КВС Груп присъства в българския финансов сектор от 2007 г. През 2009 г. KBC предефинира стратегията си и включи България като един от своите основни пазари. Придобиването ще позволи на ОББ и ДЗИ да увеличат допълнително потенциала си за кръстосани продажби чрез тяхното вече добре позиционирано банково и застрахователно присъствие на българския пазар, да обслужват повече клиенти и да се възползват от икономиите от мащаб и увеличената видимост.

 

Йохан Тейс, главен изпълнителен директор на KBC Груп, коментира сделката по следния начин: “Радвам се за това придобиване в България. Превърнахме се в силен играч на този основен пазар, като се разграничихме от останалите чрез нашите бизнес линии за банкиране, застраховане, управление на активи и лизинг. От стъпването на Групата в България през 2007 г. нашият ангажимент към българския пазар беше твърдо заявяван многократно. Днес ние предприемаме следващата стъпка и добавяме пенсионното осигуряване към вече широкоразпространеното ни присъствие в страната. Това означава, че ще имаме възможност да предлагаме всички видове висококачествени интегрирани банково-застрахователни продукти на нашите български клиенти. Изключително щастливи сме, че придобиваме една висококачествена компания с отлична репутация и управленски екип и очакваме с нетърпение да я развием по-нататък по един отговорен начин заедно с другите ни дружества в България, както и да затвърдим лидерската си позиция на българския финансов пазар”.

 

Люк Попелие, главен изпълнителен директор “Международни пазари” в KBC Груп, добави: “Тази сделка допълнително засилва позицията на KBC в България и е чудесен пример за стратегическия й подход на нейните основни пазари. Убедени сме че клиентите на NN и заинтересованите страни в KBC ще извлекат полза от сливането на нашите брандове”.

 

Петър Андронов, кънтри мениджър на KBC за България коментира: „Тази сделка предоставя на нашите над 1.8 милиона клиенти достъп до пенсионно осигуряване и допълнителни възможности за животозастраховане в допълнение към широката ни гама от стабилни, сигурни и напълно интегрирани финансови решения. Разширяването на дейността ни в България, използвайки компетентността и динамиката на ОББ и ДЗИ и предлагането на общи продукти и услуги, ще ни помогнe да постигнем целите си, да диверсифицираме приходите си и да подсигурим успеха си в бъдеще. Очаквам с нетърпение да заработим в сътрудничество с новите си служители и мениджърски състав и съм убеден, че заедно ще затвърдим лидерската си позиция в услуга на всички наши клиенти и други заинтересовани страни“.

 

Сделката изцяло кореспондира със стратегията на KBC Груп, чийто фокус е върху индивидуалните клиенти, малките и средни предприятия и дружествата със средна капитализация на основните й пазари в Белгия, Чешка република, България, Словакия, Унгария и Ирландия.

Обратно към всички новини