Phone icon0700 16 166 arrow down
Phone
0700 16 166

За територията на България

World
+359 700 16 166

Номер за връзка от чужбина

Health
0700 11 555

Здравна линия

Mail
clients@dzi.bg

Имейл за връзка

EN
KBC logo

Връзка с нас

Връзка с нас

Phone
0700 16 166

За територията на България

International number
+359 700 16 166

Номер за връзка от чужбина

Health care
0700 11 555

Здравна линия

Mail
clients@dzi.bg

Имейл за връзка

Офиси и центрове

Офиси и центрове


Помощ при щета

При здравен проблем

EN

Онлайн сигурността е въпрос на запознатост

12 ноември 2019



Онлайн сигурността е въпрос на запознатост

Интернет е необятно виртуално пространство, пълно с възможности за общуване, работа, информация и покупки. Предвид зачестилите случаи на онлайн измами и откраднати лични данни е изключително важно да познаваме рисковете, с които се сблъскваме, ползвайки световната мрежа. Колкото повече знаем за опасностите онлайн, толкова по-спокойно можем да се защитим от тях.

Най-често срещани са случаите с разбиване на парола и злоупотребата с лични профили и данни. Изборът на уникална и надеждна парола е едно от най-важните условия за защитата, така че не пренебрегвайте силата ѝ. Използвайте специални символи, а не лесни за отгатване думи, дати и номера. Сменяйте я регулярно и ползвайте различни пароли за различните сайтове. Използването на двуфакторна автентикация, т.е. двустепенна система за удостоверяване на самоличността за най-важните Ви регистрации също гарантира по-сериозна защита, както и популярната напоследък биометрична автентикация.

Хубаво е да избягвате публични мрежи и чужди устройства, както и незащитени с парола мрежи. Използвайте такива само ако имате доверие на човека, и то само в режим инкогнито, и не допускайте непознати хора до устройствата си, особено без Вашия надзор. Сайтовете, за които браузърът Ви предупреждава, че са опасни, също крият сериозен риск. Изключително важно е да поддържате добра дигитална култура, така че регулярно инсталирайте последните актуализации и използвайте антивирусна програма. Също така не включвайте непознат хардуер към устройствата си и винаги имайте най-важната си информация поне на две места, по възможност в облака.

Опазването конкретно на личните ни данни невинаги зависи единствено от нас, обаче. Нарушаването на поверителността им определено може да ни изложи на големи рискове, както и да позволи на недобросъвестни лица да злоупотребят с тях и да се облагодетелстват за наша сметка.

Добро решение е иновативното застрахователно покритие „Онлайн сигурност“, което се предоставя с всяка застрахователна полица „Комфорт за дома“ на ДЗИ. Създадено е специално за физически лица и допълнително покрива три основни риска – кражба на самоличност, спор с онлайн търговец и увреждане на онлайн репутацията. Така освен възможността за защита на жилищните сгради и домашното имущество, можете да сте спокойни и за действията на цялото си семейство в дигиталното пространство. ДЗИ осигурява финансов ресурс за правна защита с цел оневиняването при злоупотреба с личните данни и изчистването на репутацията, както и за уреждането на спор с електронен търговец.

Винаги имайте едно наум – не въвеждайте безразборно личните си данни, а ако нещо Ви вменява тревога, помислете трезво. Ако Ваш близък или познат стане жертва на дигитална измама, помогнете му да повиши онлайн грамотността си, защото онлайн сигурността е въпрос на запознатост.

Обратно към всички новини