Phone icon0700 16 166 arrow down
Phone
0700 16 166

За територията на България

World
+359 700 16 166

Номер за връзка от чужбина

Health
0700 11 555

Здравна линия

Mail
clients@dzi.bg

Имейл за връзка

EN
KBC logo

Връзка с нас

Връзка с нас

Phone
0700 16 166

За територията на България

International number
+359 700 16 166

Номер за връзка от чужбина

Health care
0700 11 555

Здравна линия

Mail
clients@dzi.bg

Имейл за връзка

Офиси и центрове

Офиси и центрове


Помощ при щета

При здравен проблем

EN

Национален конкурс за детска рисунка Моето ДЗИ 2014 – победителите са…

17 юни 2014

800 деца от 75 образователни институции в цялата страна взеха участие в конкурса за детска рисунка „Моето ДЗИ“.  Ученици на възраст от 6 до 14 години рисуваха по темата „Безопасността на пътя с ДЗИ“ и впечатлиха журито с оригинални идеи, ситуации и подходи при интерпретирането на темата.

Журито на конкурса в състав: Цанко Кръстев (ДЗИ), Боряна Занова (Фондация „Изкуството и детето“) и Ненко Атанасов (Преподавател „Плакат и рекламен дизайн“) се изправи пред нелеката задача да избере десет картини, които да бъдат включени в традиционния учебен календар, който ДЗИ изработва за началото на всяка учебна година. Освен включването в календара, всички деца-лауреати ще спечелят за себе си и своите съученици рисувателни бои и стативи.

Сред критериите за подбор на победителите бяха:придържане към зададената тема при нейното художествено интерпретиране, усет към цвета и умения за създаване на завършена рисунка, усет за цялостна композиция на картината, присъствие на фигури и разработени детайли в цялостната композиция, живописност на изображенията, познаване на правилника за движение и основни правила за безопасност на пътя, усещане за работа с деца в екипа на групата - роля на ръководителя, идейно послание.

Журито избра рисунките на:
Красимира Режева, 6А клас, 13 ОУ „Паисий Хилендарски“, гр. Стара Загора
Теменужка Георгиева, 1 клас, с. Лопян, обл. Софийска
Преслав Нанков, 9г., ОДК, гр. Силистра
Серкан Салим, 2А клас, СОУ „Христо Ботев“, гр. Кубрат
Любомира Ангелова, 4 клас, СОУ „Отец Паисий“, гр. Габрово
Галя Антонова, 3 клас, СОУ „Бачо Киро“, гр. Летница
Деница Димитрова, 2 клас, 2 СОУ „Акад. Емилиян Станев“, гр. София
Делян Даскалов, 2А клас, ОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Бургас 
Синем Аптишева, 11г., ОУ „Панайот Волов“, с. Тодор Икономово, обл. Шумен
Колективна картина Нашият град и безопасността на пътя – 4А клас, СОУ „Железник“, гр. Стара Загора

Поздравления за малките художници, както и за техните учители и родители, които ги насърчиха да участват в конкурса.

Конкурсът не приключва дотук, защото както обявихме в началото, предстои вот на публиката, която ще определи своята рисунка-фаворит. Това ще се случи на сайта на ДЗИ. 
Част от рисунките, които децата изпратиха, бяха подбрани за включване във фонда за създаване на Музей на детското изкуство.


Информация за членовете на журито:

Боряна Занова е художник-преподавател, председател на фондация „Изкуството и детето” и създател на студио „Пластична живопис”.  Тя е ръководител на проекти в областта на детската рисунка, пластичната живопис и куклата. Б. Занова има дългогодишен опит в творческата работа с деца в направления рисуване, пластика, живопис, илюстрация, история на изкуството. В своята дейност тя се фокусира върху формиране на културна, творческа и комуникативна компетентност у децата, както и откриване, подпомагане и развиване таланта на децата в областта на културата. Творчески изяви и изложби:
Рим - галерия “Интеграл”, Вашингтон - Световна банка, Вашингтон - галерия “Класик” Джорджтаун, Ню Йорк - Световен пресцентър, Созопол - фестивал “Аполония”, София - галерия “Средец”, Виена - Дом “Витгенщайн”,  Будапеща - Български културен център, Братислава - Български културен център, София - галерия  “Средец”, Софийска градска художествена галерия, галерия  “Артамонцев”, музей „Земята и хората” и др.

Ненко Атанасов е дипломиран магистър от Националната художествена академия, специалност „Плакат“. Работи в областта на плаката и приложната графика, съосновател на студио за графичен дизайн Poster House. Участник е в множество международни биеналета и форуми за плакат в София, Габрово, Москва, Одеса, Мексико, Боливия и др. Носител е на над десет награди и отличия за графичен дизайн, измежду които: Трета награда за плакат от II Биенале на българския дизайн; Първа награда за лого на Оперативна програма „Транспорт“; Първи награди за плакат от XIX и XVII Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата и др. Има множество участия в колективни кураторски проекти, както и пет самостоятелни изложби-плакат. Публикува теоретични студии и изнася доклади в научни конференции и семинари по проблемите на визуалната комуникация. Преподавател по „Плакат и рекламен дизайн“ в НБУ. Член на New Vision International Group, ръководство на секция „Графичен дизайн“ към СБХ и управителен съвет на Камара на дизайнерите в България.

Цанко Кръстев - Мениджър „Реклама и комуникации“ в ДЗИ.  Eдин от основателите на конкурса за детска рисунка „Моето ДЗИ“, стартирал през 2008г., като вътрешна инициатива в ДЗИ.  Ц. Кръстев има над петнадесет години опит в областта на рекламата, медиите и ролята на визията при изграждане на посланието на марката. Специалист е в създаването на визуална и корпоративна идентичност и бранд мениджмънт, както и в областта на маркетинга, рекламата, PR , медийни стратегии, планиране и събитиен мениджмънт. Магистър по Маркетинг с множество дипломи и сертификати от УНСС, НФСГ, University of Delaware и други. В своята професионална кариера реализира редица проекти, свързани с  графичния дизайн и ролята му в комуникационните стратегии на отделните марки.

Обратно към всички новини