Phone icon0700 16 166 arrow down
Phone
0700 16 166

За територията на България

World
+359 700 16 166

Номер за връзка от чужбина

Health
0700 11 555

Здравна линия

Mail
clients@dzi.bg

Имейл за връзка

EN
KBC logo

Връзка с нас

Връзка с нас

Phone
0700 16 166

За територията на България

International number
+359 700 16 166

Номер за връзка от чужбина

Health care
0700 11 555

Здравна линия

Mail
clients@dzi.bg

Имейл за връзка

Офиси и центрове

Офиси и центрове


Помощ при щета

При здравен проблем

EN

KBC финализира придобиването на 70% от ЗПАД ДЗИ

03 август 2007

image Прессъобщение image

3 август 2007 г. (след тръжните часове)

KBC финализира придобиването на 70% от 
ЗПАД ДЗИ

Брюксел/София
На 30 януари 2007 г. KBC и Контракт София обявиха, че е постигнато споразумение KBC да придобие 70% от ЗПАД ДЗИ, българския лидер на пазара на общозастрахователни и животозастрахователни услуги.
Днес KBC получи необходимото одобрение от регулаторните органи и успешно финализира придобиването на дял в размер на 70%. В близко бъдеще KBC планира да стартира публичен търг за придобиване на останалите 30% от акциите на ЗПАД ДЗИ.


“KBC реагира своевременно на присъединяването на България към Европейския съюз (на 1 януари 2007 г.) и се превърна в първия белгийски инвеститор в българския финансов сектор.Днес ние официално ставаме инвеститор в ДЗИ. ЗПАД ДЗИ предоставя уникална възможност на КВС да установи и развие дългосрочно присъствие на този многообещаващ пазар. ЗПАД ДЗИ е безспорен лидер в общозастрахователния и животозастрахователния сектор и е утвърдена марка в страната, която постига отличен ръст и добра доходност. Дългогодишното и водещо присъствие на ДЗИ в България, както и националната компактна и многоканална мрежа на разпространение също дават възможност на KBC да развива банковото застраховане на бързорастящия местен пазар. KBC има амбицията да осигури разрастването и бъдещето на ДЗИ с цел постигане на повече ползи за клиентите, служителите, застрахователните агенти, брокери и акционери, както и за цялото българско общество”, заяви Андре Берген, главен изпълнителен директор на KBC Груп.

“Интегрирането във водеща международна финансова група като KBC гарантира бъдещето и развитието в кариерата на служителите на ЗПАД ДЗИ, а също така и на затрахователните агенти и брокери. Желаем успех на KBC в бъдещите им начинания в България.”, добави Весела Кюлева, досегашния основен акционер в ЗПАД ДЗИ, приветствайки новия собственик.

“Превръщането на ДЗИ в част от водеща финансова група като КВС носи нови възможности на компанията за укрепване на развитието. Предвид професионализма, ентусиазма и решимостта на служителите на ДЗИ, на агентите и брокерите, ние сме убедени, че заедно ЗПАД ДЗИ и KBC и занапред ще просперират и затвърждават позициите си на лидери на пазара!”, заяви Недялко Чандъров, председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на ЗПАД ДЗИ.

 

За повече информация:

 • Валери Алексиев - Заместник-председател на УС 
  и зпълнителен директор на ЗПАД ДЗИ
  Тел.(359) 2 980 97 27 
  Alexiev@dzi.bg
 • Люк Кул, Директор Връзки с инвеститори, KBC Group 
  Тел. (32) 2 429 40 51 
  investor.relations@kbc.com 
 • Вивиан Хюбрехт, Мениджър комуникации и говорител на KBC Group 
  Тел. (32) 2 429 85 45 
  viviane.huybrecht@kbc.be или pressofficekbc@kbc.be

Допълнителна информация:

ЗПАД ДЗИ: www.dzi.bg

ЗПАД ДЗИ е създадено като държавен застраховател през 1946 г. и има 60-годишен опит, познание и разбиране за пазарите и клиентите във всички застрахователни сегменти. ЗПАД ДЗИ е утвърдена, уважавана и широкоразпознаваема марка в българското застраховане. Благодарение на дългогодишното си присъствие и експертен опит ДЗИ успява да запази първото място на българския общозастрахователен и животозастрахователен пазар въпреки засиленото присъствие на международни конкуренти, появили се в края на 90-те години.

ЗПАД ДЗИ разполага с развита, многоканална мрежа на разпространение с национално покритие. Компанията има установено присъствие не само в големите градове, но и в много провинциални области; разполага с 200 клона за директни продажби, повече от 9 000 (7 800 общозастрахователни и 2 400 животозастрахователни) лицензирани агенти и 217 брокери.

ЗПАД ДЗИ е шестата по големина публична компания в България с 975 служители на пълно работно време. Компанията поставя фокус върху малкия бизнес, има стабилни позиции в общото и животозастраховането и особено в автомобилното застраховане (което генерира над 70% от приходите от общозастрахователните услуги). ДЗИ Здравно Застраховане, специализирано в доброволното здравно осигуряване, също е част от богатото застрахователно портфолио. Част от сделката е и придобиването от страна на КВС на ДЗИ Инвест – доставчик на посреднически услуги на Българската Фондова Борса.

КВС Груп: www.kbc.com

КВС е една от водещите финансови групи в Европа. Многоканална банкова и застрахователна група, развиваща дейността си в Европа и обслужваща главно малки и частни банкови клиенти, както и малки и средни предприятия. Освен фокуса върху осигуряването на малки и частни банкови и застрахователни услуги компанията е активна и в областта на управлението на активи, предоставянето на корпоративни услуги и пазарни дейности.

КВС притежава значителни, дори водещи, позиции на двата пазара, на които развива дейност - Белгия и Централна и Източна Европа, и притежава разгърната частна банкова мрежа работеща по концепцията на Европейските частни банкери. KBC Груп работи и в редица други страни и региони в целия свят.

През изминалото десетилетие КВС изгради стабилни позиции в Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Дългосрочната стратегия на КВС включва непрестанно търсене на пазарни възможности в бъдещи страни членки на Европейския съюз, както и в други държави. От края на миналата година КВС Груп предприе сериозни стъпки и разшири дейността си в редица страни чрез придобиването на Romstal Leasing и INK Insurance Broker (Румъния), A Banka (Сърбия), Absolut Bank (Русия), както и на брокерските компании Swiss Capital (Румъния), Equitas (Унгария), Bastion, Senzal and Hipobroker (Сърбия) и Baltic Investment Company (в Латвия (Рига), Русия (Москва), Украйна (Киев) и Прибалтийските републики).

Акциите на КВС Груп се търгуват на борсата Euronext в Брюксел (с инициали ’KBC’) и на люксембургската фондова борса.

КВС е една от водещите белгийски компании и финансови групи в Европа с пазарна капитализация на стойност около 36 милиарда евро. Служителите на KBC Груп наброяват 50 000 души и обслужват около 11 милиона клиенти.

Обратно към всички новини